Afbouw salderingsregeling biedt ruimte voor thuisaccu | DWL Duurzaam
Blog
>
Afbouw salderingsregeling biedt ruimte voor thuisaccu

Afbouw salderingsregeling biedt ruimte voor thuisaccu

Wet- en regelgeving
November 27, 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen lijkt vanaf 2025 tot 2031 te worden afgebouwd. De Eerste Kamer neemt hier op korte termijn een definitief besluit over. Ondanks deze regeling blijft investeren in zonnepanelen interessant en biedt het ruimte voor de thuisaccu. Rob de Witte, mede-eigenaar van DWL Duurzaam, is niet blij met de nieuwe regeling, maar benadrukt desondanks graag de voordelen.

Stapsgewijs afbouwen salderingsregeling

Vanaf 2025 kunnen eigenaren van zonnepanelen minder salderen. Vanaf 2031 kan er helemaal niet meer gesaldeerd worden en lijkt de thuisaccu minder interessant te worden.Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen. De afbouw ziet er als volgt uit:

 • 2023: 100%
 • 2024: 100%
 • 2025: 64%
 • 2026: 64%
 • 2027: 55%
 • 2028: 46%
 • 2029: 37%
 • 2030: 28%
 • 2031: 0%

Hoge kostenpost voor energiebedrijven

Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar dezelfde prijs voor als die je betaalt aan het energiebedrijf voor stroom die je afneemt. De niet verbruikte stroom wordt opgeslagen in de thuisaccu. Dit is natuurlijk zeer voordelig voor de eigenaren van zonnepanelen, maar een (te) hoge kostenpost voor energiebedrijven.

Gevolgen voor DWL Duurzaam en de klant

Voor DWL Duurzaam en de klant heeft de afbouw van de salderingsregeling vanzelfsprekend een aantal gevolgen. Deze zetten we voor het gemak even onder elkaar:

 • Meer ruimte voor de thuisaccu
 • Mogelijke komst van een terugleverheffing
 • Een langere terugverdientijd
 • Onzekerheid bij de consument

Met name de onzekerheid bij de consument wil De Witte graag zo snel mogelijk wegnemen: ’Ook zonder de salderingsregeling is de investering in zonnepanelen nog altijd zeer voordelig. Mocht je zonnepanelen nog in 2023 aanschaffen, is de terugverdientijd gemiddeld zo’n 8 jaar. 'En ook na die tijd brengt deze investering nog een hoop voordelen met zich mee.’

Zonnige toekomst

DWL Duurzaam zou DWL Duurzaam niet zijn als het er geen positieve draai aan wist te geven. De Witte zegt hier het volgende over: ’We adviseren de klant zich te richten op de toekomst. Installeer juist nu een thuisaccu, laadpaal of airco. Wij denken uiteraard graag mee in complete verduurzaming. Daar zou de invoering van deze regeling niets aan veranderen. Wij zien de toekomst zonnig tegemoet.’

Wat is een thuisaccu eigenlijk? Een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, is een apparaat dat elektrische energie opslaat die wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of tijdens periodes van lage elektriciteitsvraag. Deze thuisaccu's slaan de overtollige energie op wanneer de vraag laag is of wanneer de energieopwekking hoog is, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer de vraag hoog is of wanneer er weinig of geen energie wordt opgewekt.

Andere artikelen

Zonnepanelen, omvormers en laadpalen vormen ons huidige assortiment.

Het meest duurzame droomhuis van DWL Duurzaam

Lees artikel

Een andere insteek bij DWL Duurzaam: ‘Inzetten op complete verduurzaming’

Lees artikel

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zonnepanelen installatie?

Lees artikel

Aanleg van zonnepanelen nog altijd zeer rendabel

Lees artikel

"Persoonlijk, efficiënt en duurzaam wonen"

Interesse in de aanleg van zonnepanelen?

Via ons start je eenvoudig het traject. Liever bellen of mailen? Dat kan natuurlijk ook gewoon.

Doe aanvraag

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je hier in en ontvang onze tips en updates direct in je mailbox.

Bedankt! We hebben je toegevoegd aan onze e-mailmarketing!

Oeps! Iets ging er mis. Kun je het nog eens proberen?

Social media

Volg ons op Instagram en Facebook en blijf zo op de hoogte van onze activiteiten!